Pınar Anaokulu İle Mogan Gölünde Doğa Etkinliği
Ekim 2008 - Nuran Kansu
Doğa çocukların tüm zeka alanlarını ve duyu organlarını kullanabilecekleri, keşfederek öğrenebilecekleri ve en önemlisi öğrenmekten zevk alacakları en güzel ortamdır.
Bu düşünceyle yola çıkarak bu sene Pınar Anaokulu'nun eğitim programını doğayı temel alarak hazırladık. Yıl boyunca mevsim değişikliklerini ve doğadaki değişiklikleri inceleyecek, gözlemleyecek, araştıracak ve öğreneceğiz.
Doğa eğitimi ile hedef, çocuklarda doğaya karşı merak ve hayranlık uyandırarak araştırma isteği yaratmak, gözlem yapmayı sevmelerini sağlamak, doğayı anlamalarını ve çevre bilincinin artmasını sağlamak. Kısacası çocukların doğayla bağ kurmalarını sağlamak.
Pinar Anaokulu ile Mogan Gölü'ne mevsim değişikliklerini ve kuşları gözlemlemeye gittik. Öğrendiğimiz yeni şeyler karşısında duyduğumuz hayranlık ve heyecan duygusu hepimizde daha çok öğrenme, keşfetme ve araştırma isteği uyandırdı. Gördüklerimizi ve öğrendiklerimizi sizlerle de paylaşmak istedik.
Mogan Gölü'nde yaşayan çok sayıda kuş türü var. Mevsim değişikliği ve kışın yaklaşıyor olması nedeniyle kuşlar göç ediyorlar. Yani kendilerine daha sıcak ve daha kolay besin bulabilecek yerler arıyorlar. Gölde kalanlardan bizim gördüklerimiz, Sakarmeke ve Bahri idi. Bu güzel kuşlar Mogan’daki sazlıklarda yaşıyorlar. Sazlıklar çeşitli böceklerin, kurbağa, yılan gibi pek çok canlının ve aynı zamanda kuşların da evidir. Bahar geldiğinde kuşlar sazlıklarda yumurtlar ve yavrularlar.
Kıyıda yürürken kesilmiş sazlıklara rastladık. Sazlıklar kesilirse bu gölde yaşayan kuşların evleri olamayacağı için başka yerlere giderler. Gördüğümüz bir başka kuş da şehir içinde parklarda ve sokaklarda çok sık rastladığımız Saksağan idi.
Bu kuşlarla ilgili daha detaylı bilgiler araştırdık ve sizlerle de paylaşmak için bu sayfaya koyduk. Uzaktan gördüğümüz kuşları daha yakından görebilmemiz için çektiği fotoğrafları bizimle paylaşan Melih Özbek' e çok teşekkür ederiz.
www.pinaryuva.com
|
|