Öğrenme Zorluğu Ne Şekillerde Görülür ?
Öğrenme zorluğu olan insanlar aptal ya da zihinsel özürlü değillerdir. Bu özellikleri gösteren insanlar öğrenemezler diye bir şey de yoktur. Bu insanların çoğu zeki ve hatta üstün zekalı da olabilirler. Diğer insanlardan farklı olmalarının sebebi onlardan daha farklı yollarla öğrenmelerindendir. Öğrenme zorluğu olan insanlar farklı alanlarda zorluk çekerler.
Öğrenme zorluğu değişik alanlarda ortaya çıkar
Bunlar
Okuma Zorluğu:
Okuma zorluğu gösterenler okudukları paragraf ya da sayfalarda kelime ya da cümleler atlarlar. Bazı harfleri birbiriyle karıştırırlar. (b ile d gibi.) Okuduklarını kolay anlayamaz ve okudukları pasaj ile ilgili soruları cevaplayamazlar. Okumayı sevmezler.
Yazma Zorluğu
Yazma zorluğu olanlar öğrenseler bile kelimenin nasıl yazıldığını hatırlayamayabilirler. Yazıları kötüdür. Bir konuyla ilgili çok iyi fikirleri olsa bile bunları yazmakta zorluk çekerler.
Matematik Zorluğu:
Matematikte zorluk çekenler, uzun matematik problemi çözerken bazı aşamaları atlarlar ya da numaraları yanlış yerlere yazarlar. Problemleri çözmek için toplama, çıkarma, çarpma ya da bölmemi yapacaklar bilemezler. Numaraları bazen tersten yazabilirler. Matematikte öğrendikleri kuralları hatırlamazlar.
Hafızada Tutma Zorluğu
Hatırlamakta zorluk çekenler okudukları önlerinden kaldırıldığında hatırlayamazlar. Kendilerine yapılmasını söylenen şeyleri akıllarında tutamaz ve unuturlar. Adres ve numaraları kolayca unuturlar.
Dikkat Zorluğu
Dikkat zorluğu yaşayanlar üzerinde çalıştıkları bir konuya odaklanamazlar. Etraflarındaki hareket ya da seslerden dikkatleri kolayca dağılır. Ders anlatan öğretmeni dinlemeleri kolay değildir. Dinlemeleri için sık sık hatırlatılmak isterler.
Organize Olma Zorluğu
Organize olmakta zorluk çekenler kalem, kitap, silgi, anahtar ya da ödevlerini bulmakta zorluk çekerler. Eşyalarını koydukları yerleri hatırlayamaz ve ya koydukları sandıkları yerde bulamazlar. Odaları, dolapları, kitaplıkları ve çekmeceleri genelde dağınıktır. Ortalığı toplamaları gerektiğinde nereden başlayacaklarını bilemezler.
Yön Zaman ve Yer Tayininde Zorluk
Bu çocuklar için saati ve zamanı öğrenmek oldukça zordur. Sağ ile solu ya da doğu ile batıyı birbirleriyle karıştırırlar. Senenin aylarını sırasıyla söylemekte zorluk çekerler. Tahtada yazılı olan bir şeyi defterlerine geçirmekte zorluk çekerler.
Aşırı hareketli Olma
Sakin, sessiz ve hareketsiz duramayan bu çocukların, sürekli etraflarındakilerle konuştukları, devamlı hareket halinde oldukları, başkaları çalışırken onları böldükleri ve engel oldukları için sık sık başları derde girer.
Aşırı Sessiz Olma
Bu çocuklar başkalarının kendilerindeki öğrenme engellerini (zorluklarını) anlamalarından çekindikleri için sessiz kalırlar. Arkadaşları oynarken genelde oyuna katılmayıp onları izlemeyi tercih ederler.
Bedensel Zorluklar
Bu çocuklar genelde takım içinde konulan kuralları unutan çocuklardır. Kuralları karıştırıp kolayca hata yapabilirler. Bir dans grubu içinde yer alamazlar çünkü grupla birlikte yapılan hareketlerin sırasını hatırlamakta güçlük çekerler. Bu çocukların bisiklete binmeyi öğrenmesi zor olabilir. Genelde sakar davranışlar sergilerler, bir şeylere çarpar ve devirirler.
Nuran Kansu