foto5.jpg

Ana Sayfa > Makaleler > Öğrenme Zorluğu



Öğrenme Zorluğu Nedir ?

Öğrenme zorluğu bir engeldir. Öğrenme engelinin, işitme engeli, görme engeli gibi diğer engellerden farkı, görünür ve elle tutulur belirtilerinin olmamasıdır.


Bu nedenle öğrenme engeli olan bireylerin başkaları tarafından anlaşılması, yardım ve destek görmesi zordur. Kısacası öğrenme zorluğu, gizli bir engeldir ve engeller arasında en zorlarından biridir.


Öğrenme zorluğu, insanların okuduklarını, duyduklarını ve gördüklerini anlamalarında etken olan yetenek ve kapasitelerini kullanmalarını ve dışardan gelen verilerin (duyular aracılığı ile ) beyinle bağlantı kurmasını etkileyerek öğrenmeye engel oluşturur. Öğrenme engelleri, dikkat etme, hatırlama, okuma, anlama, konuşma, yazma zorlukları gibi değişik şekillerde görülür. Bu zorluklar insanların hayatlarını etkiler ve ödev yapmak, ders çalışmak, arkadaşlık, okul içi ve dışı etkinlikleri gibi durumlarda zorluk yaşamalarına sebep olur.

Öğrenme Zorluğu İle İlgili Gerçekler:

  •  Öğrenme zorluğu olan çocukların zekaları normaldir, hatta bazen normalin üzerindedir. (üstün zekalı insanlarda da öğrenme zorluğu görülür.)
  •  Öğrenme zorlukları, çocuklar büyüyünce geçmez. Öğrenme zorlukları hayat boyu sürer.
  •  Çocuklar öğrenme problemlerini ve yaşadıkları zorlukları, bazı stratejiler geliştirerek kapatabilirler.
  •  Öğrenme zorluğunun sebebi anne ve babalar değildir.
  •  Ebeveynler için çocuklarının öğrenme zorluklarını tespit etmek kolay değildir.
  •  Öğrenme zorlukları belirtileri olmayan gizli bir engeldir.

Nuran Kansu






Share
E-Posta:
Çocuğumla Doğadayız Kitabı Çıktı
Hakkımda Okul Aile Eğitim Danışmanlığı Seminerler Makaleler Site Haritası Media felix